Michelle alias De Glaskoningin

Young Art Festival 2015, Michelle Veldman

Michelle Veldman bij haar glaskunstwerk in Park Westerhout. Foto: Isabelle Mulder

Dat Young Art Festival wordt ondersteund door een hoop getalenteerde mensen, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Michelle Veldman is zo’n creatief wonder. Ze doet de meest lijpe – sorry – mooie dingen met glas. Eén van haar meesterwerkjes is deze editie van het Young Art Festival te bewonderen.

Brand los Michelle, wanneer is jouw liefde voor glas ontstaan?
Mijn fascinatie voor glas is twee jaar geleden begonnen tijdens een tentoonstelling over glasblazers, die ik voor de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) heb opgezet. Ik ben meteen gaan zoeken naar een specifieke opleiding en kwam uit in België. Mechelen om precies te zijn. Hier heb ik een half jaar gestudeerd aan het Instituut van Kunst en Ambacht. Heftig, want hiervoor moest ik naast mijn huidige studie in Nederland, twee keer per week naar België afreizen. Zo’n 10 uur per week in de auto.

Fanatiek hoor, wat vind je dan zo mooi aan glas?
Ik vind glas intrigerend! Vloeibaar is het net honing en eenmaal uitgehard een fragiel maar blijvend materiaal.

Hoe gebruik je glas in je werk?
In de glasblazerij in Leerdam probeer ik het glasblazen onder de knie te krijgen en inmiddels heb ik mijn eigen ateliertje, ergens verscholen in het centrum van Heemskerk. Ik maak het liefst van kleine soortgelijke glaselementen één groot werk. Op die manier kan ik bepaalde handelingen herhalen, waardoor ik steeds meer vertrouwd raak met de techniek.

Last but not least, wat voor moois zet je dit jaar neer op het Young Art Festival 2015?
Ik wil graag leren werken met staal en ik wil iets doen wat ik nooit eerder gedaan heb. Dus voor dit project heb ik staal met glas gecombineerd. Het is een stalen frame geworden met verschillende kleuren glas, verbonden door visdraad. Het glas is met de hand uit glas-in-lood gesneden (2000 stukjes!) hier ben ik samen met mede-Young-Art’er Lisa anderhalve maand geleden aan begonnen. In totaal ben ik drie maanden bezig geweest. Het glas moest verzameld worden, het ontwerp moest worden uitgetekend en ga zo maar door.

Het resultaat hangt nu metershoog tussen de bomen. Door de speling van de zon ziet het met glas beklede frame er op elk moment van de dag anders uit. Gale Sayers Jersey

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>