Woorden en Ogen tekort bij de Knopera

Door: Willem Tesselaar

Woorden tekort
Als je de voorstelling Knopera zou moeten omschrijven, kan je niet genoeg bedenken om het totale beeld te schetsen. Niet voor niks wordt de voorstelling dan ook omschreven als een totaalbeleving. Ballet, theater, dans en beeldende kunst passen allen in de omschrijving van de Knopera. En dan alsnog doe je deze voorstelling tekort.

Ogen tekort
De voorstelling Knopera loopt door het bos en over het pad van Westerhout. Een tiental dansers weet het publiek aan zich te binden met bijzondere bewegingen en de touwen van hun kostuum. Ogen kom je tekort om de actoren van dit kunstspel te volgen. Het ene moment zitten ze in een boom en het andere moment dansen ze door opgehangen linten. De dansers imiteren elkaar aan weerszijde van gele lijsten. Kooien van zijdezachte draden worden gebruikt, net als geverfde ladders en stoelen.

Terwijl je elke beweging probeert te volgen – die dus ongrijpbaar voor het oog zijn – springt opeens een danseres hoog in de bomen eruit. Met een groot wit doek danst ze als een olympisch kampioene van hoog naar laag. Gedurfde sierlijke bewegingen doen je versteld staan, het is een strijd tussen evenwicht en zwaartekracht.

Knopera lijkt een voorstelling van tegenstellingen te zijn. Werkelijkheid en onwerkelijkheid, de realiteit van de bezoekers en de realiteit van de dansers staan in scherp contrast. De bezoekers laten zich verbazen en verwonderen, terwijl de dansers de touwtjes strak in handen hebben.

Met eigen ogen knopera zien? Dat kan zaterdag om 15:30, 18:45 en 20:30 uur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>