Padvinder in de geheime orde van Puck.

Door Mirte Brethouwer

Al voor aanvang staat er een lange rij voor het texthuisje. Het past allemaal maar net. Als de bankjes bezet zijn, nemen mensen plaats op de grond, op kussens, en als de grond ook helemaal vol zit, nemen er nog een aantal mensen plaats in de deuropening. De mensen die te laat aankomen moeten door de ramen en kieren van het huisje meeluisteren. Ook Raoul laat heel even op zich wachten, omdat hij nog in de Bieb 360 aan het voorlezen is.

 

Als hij dan binnenkomt wacht hem een warm welkom en een hartelijk applaus. Raoul is schrijver, en reiziger. Vier van zijn vijf boeken gaan daar dan ook over, en toevallig vier van de vijf schreef hij al voor zijn 23e. Hij stopt dan een paar jaar met schrijven. Maar toen, toen stierf zijn hond Puck. Op de plechtige begrafenis belooft hij zijn hond weer te gaan reizen, en op dat precieze moment waaiden alle kaarsen uit. De moeder van Raoul, die naast hem en zijn opa zit, knikt instemmend. Toch ging hij toen niet reizen. Maar toen hij op een dag in de trein aan het doezelen was, hoorde hij een stemmetje in zijn hoofd. ‘Jij moet deze zomer naar Marseille lopen.’

En binnen een week was hij vertrokken, op wandeltocht naar zijn moeder, die daar woont. In een padvinderspakje, want dat maakte het romantisch, en in ode aan Puck. Elke dag liep hij 30 kilometer en schreef hij om de twee dagen een column voor de NRC. Hij schreef er ook een boek over, ‘De Grootsheid van het al’. Daar leest hij een stukje uit voor. Soms onderbreekt hij zichzelf om wat uit te breiden, soms ook onderbrak zijn opa hem, ‘vertel nog eens over die priester, jongen’. Raoul vertelt dat hij inderdaad bij een geestelijke heeft geslapen in het laatste klooster van Nederland.

Ondertussen zijn er –gelukkig voor ons – alweer nieuwe plannen voor een reis+boek. Hij gaat zijn vader bezoeken in Suriname. Zijn vader heeft hij pas twee jaar geleden voor het eerst ontmoet, en blijkt heel toevallig opgevoed te zijn als voodoopriester. Raoul’s opa blijkt een voodooman die in een tijger kon veranderen. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>