Vreemdgaan met Nina de la Croix

Nina de La croix en Tjeerd Gerritsen tijdens een optreden. Foto: Sander de Goede

‘Nina de la Croix smaakt naar meer,’ zo schreef de Volkskrant over de vorige voorstelling Alles kan kapot. Deze zelfde voorstelling bombardeerde haar gelijk tot de belofte op komediegebied voor de komende jaren. Haar tweede voorstelling heet Bas en is dit jaar de afsluitende theateract in het Young Art Theatre.

Het is even voor halfelf als Nina de la Croix het kleine podium van het Young Art Theatre betreedt. Ze is energiek en heeft er duidelijk zin in. ‘Wat is ze sprankelend, hè?’ fluistert de vrouw naast me in mijn oor. Ik kan niets anders dan haar gelijk geven. Nina is inderdaad sprankelend.

De show begint met een liedje en daarna nog een liedje. Na de liedjes wordt al snel duidelijk waar de rest van de show over zal gaan: het einde van de wereld op 21 december, en dan met name over de dingen die Nina nog wil doen voordat het zover is.  Ze maakt dankbaar gebruik van de beproefde theatermethode om de mensen op de eerste rij bij de voorstelling te betrekken. Ze vraagt een man wat hij nog zou willen doen voor 21 december. ‘Vreemdgaan,’ zegt hij. En het liefst ook nog met Nina.

De toon is gezet. Na deze onthulling gaat Nina verder over wat zij zelf nog zou willen doen voordat de datum des doods nadert, zoals bijvoorbeeld het perfecte lichaam krijgen. Naarmate de voorstelling verder vordert, worden Nina’s verhalen grappiger en het gelach harder. Het grappigste heeft Nina voor het laatst bewaard, zo lijkt het.

ls iedereen tegelijk overlijdt 21 december, is er niemand meer die de begrafenissen van al die miljarden doden kan organiseren en daarom doet Nina een dappere poging om dat te doen, op muzikaal gebied dan. Een kleine complicatie van de begrafenis-top-50 is het gevolg. Van Simon & Garfunkel tot André Hazes: alles komt voorbij.

Na ruim 40 minuten neemt Nina afscheid van het publiek. Bas is een onderhoudende show, die beter wordt naarmate de voorstelling vordert. Maar wie die Bas nou is naar wie de voorstelling is genoemd? Waarschijnlijk zullen we dat nooit echt weten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>