Ontdek je magische plekje

Zaterdag in het Young Art Theatre: Operatie Noord-Holland

In drie dagen tijd een theatervoorstelling in elkaar draaien, op een vreemde locatie. Onmogelijk, zou je zeggen, maar organisatie Kunstbende durft het aan. Tien tot vijftien improvisatietalenten hebben op het festivalterrein Westerhout een theaterstuk in elkaar gezet. Ook enkele professionals, zoals zangeres Yori Swart, hielpen mee aan het project Operatie Noord-Holland. ‘Het stuk is ter plekke verzonnen, dat maakt het zo uniek,’ aldus Kirsten Dijk van Kunstbende. De eindpresentatie is zaterdag om 16.45 uur in het Young Art Theatre.

De spelers hebben vanaf mei op vier verschillende erfgoedlocaties in Noord-Holland gestaan. De Kuiperij, in Zaandam, Fort Westoever in Den Helder, Broekerveiling in Langedijk en in De Watertoren in Aalsmeer werden eerder aangewezen als ideale speelplekken. Nu is Operatie Noord-Holland klaar voor de eindpresentatie op festivalterrein Westerhout in Beverwijk. Daar bevindt zich ook een rijksmonument, een landhuis uit 1896. Het landhuis is destijds verschillende malen herbouwd en uitgebreid door verschillende eigenaars. Nu is het een restaurant waar je onder andere zacht gegaarde hoenderfilet kan eten.

Hoewel het stuk zich niet afspeelt in het huis, gaat het wel over de geschiedenis van de plek. Op de locatie ‘de Heksenkring’ in Park Westerhout bundelen de spelers hun krachten. Het is een ‘magische’ plek. Bomen staan in een kring en in het midden groeit er helder groen gras. ‘Iedere locatie is anders en prachtig op haar eigen manier. Hierdoor wordt een stuk nooit hetzelfde,’ vertelt Kirsten.

Fragmenten van vorige presentaties komen in flitsen voorbij. Met gebruik van verschillende kunstdisciplines als dans, taal, mode en beeldende kunst is er een nieuw theaterstuk geboren. Grotendeels bestaat het spel uit improvisatie. ‘De geschiedenis van de locatie is de grootste inspiratiebron van de spelers,’ zegt Kirsten. ‘Wij hebben erg veel positieve reacties gekregen na de vorige optredens.’’

Met steun van Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland wil Kunstbende jongeren kennis laten maken met de geschiedenis van de provincie. Tegelijkertijd wordt kunstzinnig jong talent gestimuleerd zich verder te ontwikkelen.

Ook de kostuums zijn gemaakt door de spelers met behulp van professionals. ‘Het is niet zomaar een optreden. Het is anders. Het spel is niet verbonden aan een script, wat het origineel en spannend maakt. Het is zeker een bezoekje waard,’ aldus Kirsten.

Zaterdag, 16.45 uur, Young Art Theatre

 

 

 

  Darron Lee Jersey

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>