Meer dan een superlul

Henk van Straten in de Toren van Babbel

Henk van Straten is schrijver, rechtbankverslaggever en een zogenaamde verzamelaar van middeleeuwse steekwapens. Op het Young Art Festival is hij vooral even dat eerste.

Henk van Straten neemt plaats op de Toren van Babbel en in de eerste zin die hij uitspreekt zitten de woorden ‘playmobile’ en ‘anus’. Van Straten heeft de aandacht. Vorig jaar kwamen er in korte tijd twee boeken uit van de schrijver: een om te lachen (Superlul) en een serieus boek (Salvador). Vanavond draagt hij iets voor wat vooral goed in het eerste genre past, en niet zonder reden.

‘De aandachtsspanne van het publiek is niet zo groot en daarom is het beter om op dit soort gelegenheden iets voor te lezen waarbij je zeker weet dat het iets losmaakt bij mensen. Als je iets grappigs vertelt en mensen lachen, dan weet je tenminste dat het overkomt,’ aldus de schrijver.

Toch is Henk niet van plan om voor altijd de grappige schrijver te blijven zoals hij nu door velen wordt gezien. ‘Ik heb op dit moment zelf in de hand welke kant het opgaat met me. Als ik nu weer een grappig boek schrijf, zal ik voor altijd getypecast worden als “die grappige schrijver”, maar dat wil ik niet,’ vertelt hij. Zijn boek Salvador is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Je zou dus kunnen stellen dat aan zijn wens om literair serieus genomen te worden, al gehoor wordt gegeven.

Zoals al eerder genoemd, geen echt zware kost vanavond. Henk van Straten draagt jeugdherinneringen voor. Hierin is vooral een centrale rol weggelegd voor zijn drie stiefbroers, die hem veelvuldig uitlachten omdat hij een My Little Pony kreeg voor sinterklaas (die hij later vakkundig verminkte) en hij de eigenaar was van een paar net-niet-Nike Air Max. De momenten waarop de schrijver uitgelachen werd om zijn My Little Pony-paard en zijn nep-Nikes waren voor hem vast niet de beste uit zijn leven, maar het publiek vindt het wel leuk. Toch bespreekt Van Straten ook de minder leuke herinneringen aan zijn jeugd: de dag dat zijn stiefvader overleed. Wat deze dag nog zwarter maakt is dat zijn familie, inclusief hijzelf, op die dag ook weer begon met roken.

Henk van Straten begeeft zich in de zone tussen de grappige en literaire schrijver. Vanavond op het Young Art Festival is hij een beetje van beide, maar vooral nog even ‘die grappige schrijver’ die hij binnenkort graag achter zich wilt laten. Darrell Green Authentic Jersey

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>