YAKFA filmfestival

De voorronde in Cineworld. Foto: Bert Giebels

Vorige week vond er in Beverwijk een heus filmfestival plaats: de YAKFA. Voor de oplettende lezer, de YA staat inderdaad voor Young Art, de KFA staat voor Korte Film Award. YAKFA is onderdeel van Young Art en de finale van dit festival zal dan ook plaatsvinden op het festival in Park Westerhout te Beverwijk op 20 en 21 juli. Je kunt dan in de speciale Minibios in het bos de zes films bekijken en twee winnaars kiezen. Twee? Ja, twee, ik zal het even uitleggen.

De YAKFA zet zich in voor de ontwikkeling van jong talent, en wil beginnende filmmakers een podium bieden. Er is onderscheid tussen de echt beginnend-beginnend filmmaker, a.k.a. de amateur, en de beginnend-lerend filmmaker, a.k.a. de semi-professional. De twee categorieën hebben hun eigen voorronde gehad en krijgen hun eigen winnaar.

De amateurs waren eerst aan de beurt, op maandag 9 juli in bioscoop Cineworld in Beverwijk. Elke filmmaker mocht even naar voren komen en kreeg een paar leuke vragen voor de kiezen van presentatrice Fransje Boot. Aan het eind koos het publiek één film de finale in, en de vakjury onder leiding van Wendy van Wilgenburg koos nog twee films. De publieksfavoriet van deze avond was duidelijk de film Ruysdael van Floris Noort en Joshua van ’t Hoff. De overige twee finalefilms zijn Poedel van Emiel Sandtke (ja, die ene van GTST en Vuurzee) en Game Over van Menno Ludriks en Romeo Mazzei, die vorig jaar ook al in de finale stonden met hun film Panic!.

De vakjury in overleg op de avond van de amateurs. Foto: Bert Giebels

Op 10 juli was het de beurt aan de semi-professionals. De jury van deze avond bestond onder anderen uit filmproducent San Fu Maltha (o.a. Süskind, Tirza, Oorlogswinter), acteur Tygo Gernand (o.a. Van God Los, Het Schnitzelparadijs) en natuurlijk Wendy van Wilgenburg. Het publiek koos unaniem voor de film Isis van Laura Torenbeek. De jury had het wat moeilijker, maar heeft uiteindelijk gekozen voor de films Rika en ’t Mannetje van Ellen Vloet en Wash, Cut, Set van Inge Meijer, die vorig jaar YAKFA al won met haar film ’t Seinhuis!

Op 11 juli is dit jaar voor het eerst ook de professionele avond geweest. Deze avond was zonder wedstrijdelement, want de gevestigde filmmakers hebben natuurlijk geen prijs ter aanmoediging en ondersteuning meer nodig. Wel worden ook in dit segment de leukste films van de avond geprogrammeerd op het Young Art Festival. De professionele korte films speelden in de Prinsesselaankerk in Beverwijk, die is omgebouwd tot woonhuis. De kerk zat waarschijnlijk voor het eerst in jaren weer helemaal vol.

De jury en de finalisten van de categorie semi-professional. Foto: Bert Giebels

De laatste avond van het YAKFA was de Meet&Greet, in het Thalia Theater in IJmuiden. De finalisten werden geïnterviewd door schrijver en journalist Luuk Imhan, die ook zelf te bewonderen is op Young Art (zaterdag, 15:45, Toren van Babbel). Na het diner kregen we een lezing voorgeschoteld van Martin Koolhoven, regisseur van onder andere Oorlogswinter en Het Schnitzelparadijs (Had ik die beide niet al genoemd? Klein wereldje bij de filmmakers.).

Dus in de Minibios zijn de drie amateurfilms Poedel, Game Over en Ruysdael en de drie semi-pro films Isis, Wash, Cut, Set en Rika en ’t Mannetje te zien, waaruit elk een winnaar gekozen moet worden. Tot daar!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>