YAKFA amateurs van start

Ruysdael, Game Over en Poedel waren de eerste amateurfilms vandaag

Ik liep de YAKFA (Young Art Korte Film Award) container in en kreeg direct een heerlijk gevoel. De sfeer die je daar proeft is goddelijk. Jammer genoeg was het nog wel helemaal leeg. De voorstelling begon. Nog steeds was het leeg. Het Hollywoodachtige introfilmpje van de YAKFA draaide. Ik wachtte in spanning: wat stond me te wachten, en zou ik de enige zijn die ging genieten van de show?

De voorstelling was een afwisseling tussen de YAKFA intro, de Young Art Commercials en natuurlijk de finalisten van de YAKFA amateurscompetitie. We kregen drie korte films te zien. Ja, ik zeg ‘we’, want hoe kan het anders ook, een paar seconden na aanvang van de voorstelling liep de zaal praktisch vol. In chronologische volgorde kregen we te zien: Ruysdael, Game over en Poedel.

Het eerste wat opviel aan Ruysdael waren de Quentin Tarantino-achtige shots. Lopende benen, een pratende mond van de zijkant. Het deed me een beetje denken aan Reservoir Dogs. Er zaten vier mannen aan een tafel in de kroeg ‘Ruysdael’ te overleggen wie er moest betalen voor het eten, wat resulteert in *SPOILER ALERT* dood en verderf. Het was een leuk, tot het einde toe spannend stuk, met een onverwachte clou.

Game Over was een humoristisch stuk met geek overload. Een jonge man komt vast te zitten in een virtuele wereld waar hij zich een weg moet zoeken tussen allerlei klassieke games. Mario, Donkey Kong, Pac Man, Street Fighter en zelfs Bobble Bobble (dat groene draakje dat vijanden in bubbels moet zien te krijgen – echt een heel leuk spelletje) kwamen langs. Er zat veel humor in, en door het weglaten van frames kreeg het een leuk jarentachtig- of jarennegentiggamersgevoel.

Tot slot Poedel. Poedel was een film waarbij ik geen flauw idee had waar het heen zou gaan. Je wordt op het verkeerde been gezet door contrasten, muziekkeuzes en acteerwerk. Heel kundig gedaan. Ook de keuze om in een scène waar het heel spannend was minstens een minuut stilte te nemen, was precies goed. Misschien gewaagd, maar door de gebeurtenissen daarna volkomen gerechtvaardigd. Ik geef express weinig informatie over dit stuk, maar dat komt omdat ik hem zo goed vond dat je hem eigenlijk zelf moet gaan zien. Het publiek vond de film ook te gek: ‘De poedel in actie was hilarisch! Een heel sterke film.’

YAKFA amateurs filmvertoningen, vrijdag 16.00, 18.00, 20.00 en 22.00 uur, zaterdag 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur, YAKFA cinema.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>