Colofon

Naam: Martien Bos

Functie: Hoofdredacteur Young Art Pers
1e jaar als medewerker bij Young Art

‘Ik ben eerder redacteur geweest, maar nog nooit hoofdredacteur,’ bekent Martien aan het einde van een week vol Young Art. Ondanks zijn onervarenheid als hoofdredacteur, heeft hij het persteam uitstekend onder zijn hoede genomen. Hij was non-stop aanwezig in de Young Art Pers-tent, van waaruit hij zijn reporters het festivalterrein opstuurde. Van het festival zelf heeft hij weinig meegekregen: ‘Ik was wel diep onder de indruk van Chef’Special, vooral de dubstep bassen konden me wel bekoren. Die dreunden door tot in  onze tent.’ Het enige waar Martien spijt van heeft, is de anderhalve zak drop die hij tijdens het tikken heeft opgegeten. 

Naam: Mirte Brethouwer

Functie: journalist Young Art Pers en assistent Young Art Korte Film Award (YAKFA)
6e jaar als medewerker bij Young Art

Mirte: ‘Mijn leukste ervaring op het Young Art Festival was een paar jaar geleden, toen ik op een blok boven het publiek mocht dansen. Dat was tijdens het optreden van Caro Emerald waar veel publiek op af kwam. Ik was toen model voor Nikki Kröder en had een lampenjurk aan. Dit jaar verheug ik mij het meest op Willem Bosch. Ik volg hem op Twitter en vindt hem erg leuk. Ik werk dit jaar voor het eerst met het Young Art Persteam. Het is leuk om te recenseren, wat ik ook doe voor cinemagazine.nl.

Lees hier Mirtes verslag over Willem Bosch.

Naam: Joris Brussel

Functie: journalist Young Art Pers
2e jaar als medewerker bij Young Art

Joris Brussel heeft dit jaar op de zaterdag het Young Art Pers-team versterkt en heeft daardoor, tot zijn grote spijt, de optredens van zijn grote liefde Yori Swart (die op vrijdag plaatsvonden) moeten missen. Joris is een jonge schrijver en is stadsdichter geweest van Velsen. Nu dicht hij nog steeds als huisdichter bij Stadsschouwburg Velsen. Zijn geld verdient hij met het schrijven van catchy stukjes voor Groupon. Met zijn vlotte pen schrijft hij zijn artikelen al grotendeels tijdens de optredens en dankzij zijn vlotte babbel wist hij zich tijdens het festival de kleedkamer van Chef’Special in te praten, om zo zijn collega de kans te bieden de band te interviewen.

Naam: Maaike Calis

Functie: Assistent-Hoofdredacteur, journalist Young Art Pers
2e jaar als medewerker bij Young Art

De in IJmuiden woonachtige Maaike Calis is dit jaar voor de tweede keer het Noordzeekanaal overgestoken om het Young Art Festival te verslaan. Maaike heeft aan de Hogeschool van Amsterdam Nieuws & Media gestudeerd en werkt nu bij het Noord-Hollands Dagblad. Ondanks de kou, heeft Maaike als een gek zitten redigeren in de Young Art Pers-tent. ‘De Young Art Korte Film Award (YAKFA) vond ik het coolst en het ontdekken van opkomende bandjes vond ik ook heel vet’, vertelt Maaike enthousiast. Toch moet ze ook iets bekennen: ‘Het idiote is dat ik wel van Chef’Special had gehoord, maar nog nooit naar hun nummers had geluisterd!’

Lees hier Maaike’s recensie over de vertoonde films van YAKFA.

Naam: Jan van Kampen

Functie: Young Art App-ontwikkelaar, Young Art Quizzmaster, journalist Young Art Pers
2e jaar als medewerker bij Young Art

Jan wil later Steve Jobs worden, alleen dat hij dan niet te vroeg dood gaat. Hij is al een eind op weg om de nieuwe ‘2.0-man’ te worden, want met zijn eigen softwarebedrijf DoodleSoft verdient hij een aardig zakcentje. Voor Young Art heeft hij dit jaar de App ontwikkeld, een Quizz geschreven en de organisatie geholpen met allerlei technische en vooral IT-problemen. Tijdens het festival is hij degene die ervoor zorgt dat de website in de lucht blijft en goed wordt gevuld. Dat is de reden waarom hij eigenlijk niet achter zijn MacBook vandaan mag komen, maar tijdens Bombay Show Pig moest de rest van het persteam het maar even zelf uitzoeken. Verder zat Jan gedurende de twee festivaldagen als een kluizenaar in de Perstent. Naast Martien Bos (zie hierboven) en de droppot.

Lees hier meer over de Young Art App die Jan heeft ontwikkeld voor het festival.

Naam: Stan Putman

Functie: Young Art Pers
1e jaar als medewerker Young Art Festival

Stan beleefde dit jaar zijn Young Art-ontmaagding. ‘Ik had van tevoren niet verwacht dat we als persteam zo productief zouden zijn,’ vertelt Stan ietwat verbaasd aan het eind van het festival. ‘Ik dacht dat we maar tien stukken zouden schrijven in een week, maar het werden er heel veel meer.’ Stan vond het festival erg leuk om mee te maken. ‘De sfeer was goed en het feit dat de zon scheen, droeg daar ook echt aan bij. Ik heb zelf ook opgetreden, maar het leukste optreden vond ik Skip & Die.’

Lees hier Stan zijn recensie over het optreden van Skip & Die.

Naam: Willem Tesselaar

Functie: redacteur Young Art Text en journalist Young Art Pers
5e jaar als medewerker bij Young Art

Op de vraag wat Willem later wil worden, antwoordt hij lachend: ‘Astronaut!’ Terwijl hij gisteren toch echt aan een Young Art Pers collega antwoordde dat hij ‘leuk’ wilde worden. Het moge duidelijk zijn dat Willem nog niet weet welk beroep hij later wil uitoefenen. Willem studeert momenteel Geschiedenis in Leiden met als specialisatie ‘Amerika’. Sinds een jaar is hij lid van de Young Art Text-redactie. Daar helpt hij met het organiseren van de literaire avonden die gedurende het hele jaar plaatsvinden. Het leukst aan Young Art zijn volgens Willem de mensen. ‘Het toffe aan het festival is dat er nieuwe vriendschappen worden gesloten, je nieuwe mensen leert kennen en oude vriendschappen worden versterkt.’

Lees hier Willem’s verhaal over een mooie vriendschap tussen twee dichteressen die ontstond tijden het festival.  

Naam: Romanca van Vuure

Functie: journalist Young Art Pers
1e jaar als medewerker bij Young Art

‘Ik ben in contact gekomen met het Young Art Festival via Plug Out waar ik voor schrijf,’ vertelt Romanca. ‘Daarin werd een oproepje gepubliceerd om vrijwilligers te werven voor het festival en toen besloot ik mee te doen. Het leukste aan het festival vond ik dat ik Chef’Special mocht interviewen.’ Behalve Chef’Special heeft Romanca ook verschillende andere muziekacts verslagen, zoals het optreden van de band The Town.
Lees hier Romanca’s recensie over Chef’Special. 

Naam: Nick Wijker

Functie: journalist Young Art Pers
1e jaar als medewerker bij Young Art.

Een 21-jarige jongen met bruin krullend haar zit lachend op een bankje in de zon tijdens het Young Art Festival. ‘Het is hier erg gezellig’, vertelt Nick. ‘De sfeer is goed en iedereen wil iets moois maken van dit feestweekend.’ Het is de eerste keer dat hij het Young Art Festival meemaakt als medewerker. Hij sloot zich aan bij Young Art Pers, nadat hij door een vriend werd meegenomen naar een Young Art avond waar hij in contact kwam met medewerkers die over het persteam vertelden. ‘Ik was direct enthousiast, hoewel ik geen schrijfervaring heb,’ vetelt Nick die twee jaar aan de muziekacademie heeft gestudeerd en nu iets met film wil doen.

Op de vraag hoe hij het festival in één zin samenvat, antwoordt hij enthousiast: ‘Een uniek festival, waarin verschillende kunstdisciplines samenkomen en waarbij iedereen welkom is.’  Heeft Nick tussen het schrijven door eigenlijk zelf wel de gelegenheid om artiesten te zien optreden? Ja, dat heeft hij: ‘Ik ga zeker weten naar Rilan and the Bombardiers, Yori Swart en YAKFA.’

Lees hier Nick’s veel gelezen artikel over Mister & Mississippi. 

Naam: Judith Zijp

Functie: journalist Young Art Pers
1e jaar als medewerker bij Young Art

Een 20-jarig meisje met bruin lang haar en een gezicht met sproeten komt de backstage tent binnengelopen. Schrijven is een van de dingen die zij het liefst doet. Daarnaast shopt zij ook graag en filosofeert ze erop los. ‘Ik ben via via bij Young Art gekomen,’ vertelt Judith. ‘Joni Zwart (zie hieronder) heeft mij benaderd. Ik studeer aan de Hogeschool van Journalistiek in Utrecht en heb geschreven voor Spunk en dejaap.nl.’

Hoewel dit Judith’s eerste jaar is bij Young Art, voelt ze zich helemaal thuis. ‘De mensen hier zijn aardig en gezellig.’ Ze was vooral benieuwd naar de ‘suprise act’. Judith: ‘Ik vind het ook leuk om de schrijvers te zien, zoals Henk van Straten en Ome Omar. Het Young Art Festival is een uniek festival in een van de lelijkste steden van Nederland,’ zegt ze lachend.

Lees hier Judith’s stuk over Henk van Straten.

Naam: Renate van Schaik

Functie: Young Art Pers
1e jaar als medewerker bij Young Art

Net als enkele andere Young Art Pers-journalisten, kwam ook Renate dit jaar voor het eerst kijken bij het festival. Via haar vriendje Sjors Timmer van de Young Art Bouwploeg, is ze bij Young Art Pers terecht gekomen. Renate: ‘Hij was er zó veel mee bezig en praatte er zó enthousiast over, dat ik ook mee wilde doen.’ Ze koos voor de persclub, omdat ze schrijven erg leuk vindt en vakken journalistiek heeft gevolgd. Renate’s eerste Young Art-beleving bevalt heel erg goed: ‘Het is supergezellig en het is verbazingwekkend hoe hard iedereen werkt om dit festival op te bouwen.’ Renate keek het meest uit naar Orgel Vreten. Na hun optreden kocht ze de LP en liet deze signeren. Dat Renate creatief is, blijkt uit de Young Art Korte Broek Award (YAKBA), die ze zelf verzon en er een artikel met leuke foto’s aan wijdde.

Lees hier Renate’s verslag over Orgel Vreten. 

Naam: Joni Zwart

Functie: Coördinator Young Art Text, coördinator PR & communicatie
2e jaar als medewerker bij Young Art

Joni Zwart coördineert bij Young Art twee verschillende onderdelen, die als het ware samen komen bij Young Art Pers: de publiciteit en de “literaire avond anders” Young Art Text. Tijdens het festival vloog ze de Pers tent in en uit om te kijken of ‘haar’ team het nog naar zijn zin had en er genoeg drop in de pot zat. Daarnaast was ze in de weer met diverse cameraploegen en met de achttien auteurs die tijdens het weekend optraden. Buiten Young Art is Joni werkzaam als redacteur, vertaler en als docente Nederlands aan de Hogeschool voor de Kunsten in Den Haag.

Nagenietend vertelt Joni over een van haar geluksmomentjes tijdens het festival: ‘Ik liep van de heksenkring terug naar de Young Art Pers-tent en moest aan de kant voor een aantal wezens met zwarte pakken, badeendjes, zwembanden, bellenblaas en flippers. Het bleken acteurs van de Art Shop Theater te zijn.’ Jonathan Allen Womens Jersey

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>